Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj Uniji i dugogodišnji napori približavanja euru uskoro će rezultirati zamjenom hrvatske kune eurom. 

Što trebate znati kako bi se vaša tvrtka uspješno prilagodila nadolazećoj situaciji i koji alati vam mogu pomoći kako biste lakše poslovali tijekom procesa zamjene kune eurom? 

U ovom članku, saznat ćete koje točno promjene možete očekivati, kako se prilagoditi i koje rješenje možemo ponuditi kako bismo vam olakšali proces uvođenja eura. 

Od kada je obvezno dvojno prikazivanje cijena?

Republika Hrvatska u potpunosti će preuzeti euro kao službenu valutu 1.1.2023. godine. No, kako bi proces potpunog prelaska na euro bio jednostavniji – od 30.6.2022., hrvatske tvrtke bit će obvezane prikazivati cijene svojih proizvoda i usluga u kunama i u eurima. 

Naravno, postoji nekoliko strahova koji trenutno cijeloj populaciji predlažu nekoliko ključnih pitanja. Hoće li doći do porasta cijena prilikom uvođenja eura i kako će država to kontrolirati? 

Kako će se preračunavati cijene iz kune u euro? 

Način na koji se cijene iz nacionalnih valuta preračunavaju u euro propisan je već 1997. godine Uredbom Vijeća EU-a

Cijene se preračunavaju u euro kroz primjenu fiksnog tečaja konverzije koji se sastoji od 6 znamenaka. U slučaju RH, tečaj konverzije sastoji se od glavnoj broja i 5 decimala, a pri preračunavanju cijena primijenit će se fiksni tečaj konverzije u cijelosti, tj. u punom brojčanom iznosu. 

Kako ne bi došlo do greški prilikom preračunavanja, zaokruživanje fiksnog tečaja konverzije na dvije decimale nije dopušteno. Nakon preračunavanja kune u euro korištenjem fiksnog tečaja konverzije – tek tada je dozvoljeno zaokružiti cijene na najbliži cent.

Kako će RH provoditi nadzor dvojnog iskazivanja cijena? 

Ovo pitanje jedno je od gorućih koje je sa sobom povuklo niz ključnih pitanja. 

Kako će dvojno iskazivanje cijena bit nadzirano, tko će provoditi nadzor, hoće li tvrtke koje neopravdano podignu cijene svojih proizvoda i/ili usluga biti sankcionirane te hoćemo li znati koje su to tvrtke koje su odlučile povećati svoj profit kroz neopravdano podizanje cijena? 

Prije svega, obveza dvojnog iskazivanja cijena vrijedi za sve hrvatske tvrtke – na trgovce, restorane, kafiće, hotele, kozmetičke salone, banke i ostale financijske institucije. Također, tijela državne uprave i tvrtke iz javnog sektora bit će dužne dvojno iskazivati cijene u svojim dokumentima.

Vlada RH je po pitanju neispravnog preračunavanja kuna u eure bila iznimno jasna – tvrtke koje pri preračunavanju povećaju cijenu na štetu potrošača će se uskoro naći na popisu prekršitelja, takozvanoj “crnoj listi”. 

Popisu će moći, osim državnih institucija, pridonijeti svi građani kako bi kompletan proces prelaska s kune na euro prošao u potpunosti transparentno. 

HNB je na svojim stranicama vrlo detaljno pružila odgovore na mnoga pitanja, no u nastavku članka donosimo odgovore na neka od najbitnijih s kojima trebate biti upoznati u početku. 

Što točno podrazumijeva dvojno prikazivanje cijena? 

Tijekom postupka uvođenja eura, dvojno iskazivanje cijena djelovat će kao ključna mjera za zaštitu potrošača. Na svim cjenicima i promotivnim materijalima koje tvrtke objave u medijima i na internetskim stranicama dvojno iskazivanje cijena bit će neophodno. 

Kako se ne bi zbunilo kupce suvišnim informacijama, na cjenicima će osim cijene u kunama i eurima biti dozvoljeno prikazati još samo fiksni tečaj konverzije, uključujući svih 6 znamenki. 

No, tu se pojavljuje još jedno iznimno važno pitanje – tko određuje fiksni tečaj konverzije? 

Već dugi niz godina ustaljena je praksa da Vijeće EU-a, na preporuku Europske komisije i nakon savjetovanja s Europskom središnjom bankom, donese odluku o neoporezivom fiksnom tečaju konverzije. 

Dakle, odgovor je – Vijeće EU-a će odrediti fiksni tečaj konverzije. 

Besplatan alat za jednostavno prikazivanje dvojnih cijena

Kako biste lakše prikazali dvojne cijene na vašoj web trgovini, preporučujemo korištenje konvertiraj.web plugina koji će vam automatski preračunavati cijene svih proizvoda iz kuna u eure koristeći tečaj konverzije odobren od strane Vijeća EU-a. 

Sljedeća 2 mjeseca predstavljaju period u kojem je implementacija ovakvog rješenja neizbježna kako biste poslovali u skladu sa zakonom. Kako bismo vam olakšali ovu odluku – plugin možete instalirati i koristiti besplatno. 

Kako koristiti konvertiraj.web plugin? 

Nakon instalacije, plugin će automatski preračunati sve cijene navedene na vašoj web trgovini. Na svim mjestima na web trgovini gdje su cijene prikazane u kunama, dodatno će se prikazati i cijena u eurima. 

Koristeći plugin, imat ćete pristup najnovijim podacima o tečaju konverzije koji će se automatski ažurirati putem HNB API-ja. Dodatno, možete prilagoditi postavke koje se odnose na poziciju na kojoj se prikazuje cijena u eurima.

Nakon što korisnik doda proizvod u košaricu, cijena će mu automatski biti prikazana u kunama i eurima. 

A nakon što korisnik dovrši svoju narudžbu i započne proces naplate, cijene će još jednom biti prikazane u obje valute.

Trenutno je plugin dostupan za WordPress putem WooCommerce-a, no uskoro možete očekivati dostupnost i za veći broj platformi. 

Također, konvertiraj.web plugin zauvijek će biti besplatan u svom osnovnom izdanju!

Instaliraj plugin za dvojno prikazivanje cijena 

Dvojno prikazivanje cijena sitan je element, no uskoro će biti u potpunosti nužan kako bi vaša tvrtka mogla nastaviti poslovati u skladu sa zakonom. 

Koristeći naš plugin, imate mogućnost u cjelosti automatizirati dvojno prikazivanje cijena i koristiti najnovije podatke pružene od strane HNB-a. 

Trenutno je dostupan plugin za WooCommerce platformu, a uskoro će biti dostupan i na većem broji platformi. Kakav god upit ili nedoumicu imate, Lumen Spei vam stoji na raspolaganju. Kontaktirajte nas za više informacija o pluginu i podršku prilikom implementacije plugina na vašu web trgovinu. 


Filip Bubalo

Content Marketing expert and Project Manager with several years of experience in the IT industry. Interested in building high-value digital products and helping companies go digital. Loves dogs and chess. Currently holding a Master’s degree.